Verbinding maken met jezelf
Tien jaar geleden had ik hier nooit over willen of kunnen schrijven. Toen vond ik het raar, overbodig en al helemaal niks voor mij. Ben ik dan nu opeens veranderd? Ik ben denk ik nog wel dezelfde persoon, alleen kijk ik anders tegen bepaalde dingen aan. Maar ik snap het dus best als jij nu denkt: ik laat deze blog aan mij voorbij gaan. Niet doen! Afhaken zou jammer zijn. Want het wordt geen zweverig verhaal maar gewoon een eerlijke inkijk waar je misschien zelf nog iets van opsteekt.
Als ik terugblik op mijn leven (alsof ik al 80 ben!) zorg ik vaak voor verbinding. In mijn familie en vriendenkring ben ik meestal degene die iets organiseert of bemiddelt tussen verschillende partijen. En tegenwoordig met mijn vrijwilligerswerk verbind ik vrijwilligers aan deelnemers. Met mijn eerste baan als telefoniste zorgde ik letterlijk voor verbinding. En ik vond en vind dit allemaal leuk om te doen. Maar op de een of andere manier, raakte ik de verbinding met mezelf kwijt.
Luister naar je lichaam
Hoe kom je daar dan achter?
Door bijvoorbeeld de signalen die je lichaam afgeeft te negeren. Natuurlijk ben ik mij beter gaan voelen door anders te gaan eten en voedingsmiddelen te laten staan waar ik niet tegen kan. Maar darmen en hersenen staan met elkaar in verbinding. Dus dan wordt het een beetje een kip en ei verhaal. Wat was er eerder? Ik weet het niet. Ik weet wel dat wanneer ik mij geestelijk rustig en in balans voel, mijn lichaam daar baat bij heeft. Andersom ben ik vrolijk en heb ik meer energie als ik geen of weinig lichamelijke klachten heb. Klinkt heel logisch. Maar dat kan dus alleen als je luistert naar je lichaam.
Je kunt heel makkelijk die signalen negeren, dat heb ik lang en vaak genoeg gedaan. Lekker doorgaan, af en toe even rust en dan weer keihard verder. Maar het maakt de afstand tot jezelf steeds groter. Het is een soort vluchtgedrag. Je kunt ook eens een keer stil staan en te denken: wat voel ik nu echt? Is dit wat ik wil? Hoe sta ik er voor?
Eerlijk zijn naar jezelf. Waarom zou je jezelf voorliegen?
Omdat het confronterend is. Door op de oude vertrouwde manier verder te gaan, hoef je niets te veranderen. Het is veilig. Maar word je er gelukkig van? Ik uiteindelijk niet.
Volg je intuïtie
Maar hoe kom je dan tot jezelf?
Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Belangrijk is dat je een manier vindt die bij jou past.
Om de verbinding te herstellen is moed, eerlijkheid, kracht maar vooral ook mildheid naar jezelf nodig. Het kan best eng zijn om opeens dingen te gaan voelen als je dat jarenlang hebt vermeden. Wat helpt is om niet alleen maar te denken in goed en slecht. En als je verdriet of pijn ervaart, dit te accepteren en het er te laten zijn. En mild zijn naar jezelf.
Voor mij betekent het vooral loslaten en accepteren.
Loslaten van bijvoorbeeld wat ik mijzelf opleg. Het eeuwige moeten. Waarom? Voor wie? Wat gebeurt er als ik het niet doe of iets later? Niets schokkends heb ik gemerkt. En ik (probeer) te accepteren dat niet alles perfect hoeft te zijn.
Maar ook gevoel als verdriet en boosheid te accepteren in plaats van er tegen te vechten, er voor weg te lopen of er juist in te blijven hangen. Door het gewoon te ondergaan, gaat het sneller over. Durf te voelen. Die gevoelens zijn net zo goed een stuk van mijzelf, dus ik stop ze niet weg.
En ik probeer vaker een rustmoment in te lassen. Als het kan even naar buiten. Een stukje wandelen in de frisse lucht kan al enorm helpen. Maar ook door gewoon stil te zijn en alle gedachten even los te laten. Het helpt mij om een korte meditatie of ademhalingsoefening te doen. Door te concentreren op mijn ademhaling word ik bijna vanzelf al rustig.
Het belangrijkste vind ik om mijn intuïtie te volgen. Dat doe ik meestal maar er zijn momenten geweest dat ik een, dacht ik, verstandige beslissing nam en niet naar mijn eigen onderbuikgevoel luisterde. Als ik ergens te veel over na moet denken of ik het wel of niet moet doen, is dat voor mij al een teken dat het eigenlijk niet goed is. Dit betekent overigens niet dat ik nergens over nadenk.
De letterlijke betekenis van intuïtie vanuit het Latijn is 'innerlijk zien'. Ik zie het als je hart dat spreekt vanuit eerder opgedane ervaringen.
Zelfzorg
Toch alles gelezen? Het viel mee en was niet zweverig hè. Voor jezelf zorgen betekent in jezelf investeren. Weer in balans raken, lichamelijk en geestelijk. Je kunt het één niet zonder het ander doen.
Wil je weten wat ik daarbij voor jou kan doen? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Dit kan telefonisch of via zoom.
Door je gegevens achter te laten, kan ik contact met je opnemen. Je mag natuurlijk ook zelf mailen of bellen naar 06 1879 8647.
Ik help je graag verder!