Vakantiestress | Marianne De EetLijn Coach
Vakantiestress
(over vakantie of thuisblijven)

Waar gaan we dit jaar naar toe?

Om dat nu te bedenken, is vrij laat. Zeker als je weet dat we het liefst al in juni gaan. Dan zijn de dagen lekker lang en is het meestal mooi en stabiel weer. Voor de moestuin is het niet zo'n  handige periode om weg te zijn, dus we gaan ook wel eens in september.
Maar dit jaar is er nog niets geboekt. Het kwam er niet van en we wisten ook vooral niet waar naar toe.

Ik vind het helemaal niet erg om een jaartje niet te gaan. Vakantie levert voor mij ook veel stress op.
Allereerst met het eten. Hoewel ik dat nu allemaal wel weet inmiddels, brengt het toch de nodige voorbereidingen en veel inpakwerk met zich mee. Je kunt in de buitenlandse supermarkten ook veel lactose- en glutenvrije producten kopen, maar ik neem geen enkel risico! Dus er gaat sowieso mee:  zelfgemaakte granola en bananenbrood  en een kleine voorraad met onder andere havermout, pindakaas, crackers, zaden en noten zodat ik weet dat ik daar in ieder geval geen buikpijn van kan krijgen.

Verdere eisen voor een geslaagde vakantie: ruime vakantiewoning met eigen zwembad in een zeer rustige omgeving waar heel weinig mensen zijn. Dat betekent ook weinig voorzieningen en steden in de buurt waar veel toeristen komen. Je zou het ook een saaie omgeving kunnen noemen. 
Maar dat maakt helemaal niet uit, want dan struikel je tenminste niet over de mensen als je een leuk oud dorpje met niet meer dan een kerkplein gaat bezoeken.
Op zich is dit allemaal nog goed te vinden, mits je maar op tijd gaat zoeken en boeken. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je deze ingrediënten voor een geslaagde vakantie niet allemaal af kunt vinken.

Het volgende obstakel is het vervoer.
Best lastig kiezen tussen vliegtuig en auto als je niet van vliegen en lange reistijd houdt.
Met het vliegtuig kun je niet veel spullen meenemen -  laat staan eten - dus nog een extra nadeel. We gaan dan ook meestal met de auto. Daardoor kom je niet zo snel op verre of exotische bestemmingen. Vind ik ook niet erg. Ik ben nu eenmaal geen avontuurlijk en reislustig type.

Alternatief is de staycation.  Met de warme zomers van nu hoef je voor het weer niet persé weg, als het daar alleen om zou gaan. Maar onze vijver in de tuin waar geen luchtbed in past, is toch iets anders dan een schoon en helder zwembad dat voor de nodige afkoeling zorgt.
Het gevaar dat je toch iets voor je werk gaat doen, ligt natuurlijk op de loer. 
Want vakantie is niet alleen maar vrij zijn, maar ook écht even los van alles. Als je thuis blijft, lukt mij dat in ieder geval niet. Er is altijd wel iets te doen en wie wil er nu klussen in de vakantie?

Dus toch maar spullen pakken, met een volle auto snel van A naar B? Of met knikkende knieën in het vliegtuig en uiteindelijk toch ook lang onderweg voor je op de plaats van bestemming bent? 
Maar dan in ieder geval, na 2 dagen acclimatiseren, genieten van alles wat er te zien is. En vooral uitrusten en dingen doen waar je normaal geen tijd voor (over) hebt.

Ik ben er nog niet uit. Juni is al geweest en september is al héél dichtbij.
Gelukkig hebben we de foto's nog.

Vakantiestress
Marianne Gillot
28 juli, 2019
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Tuinblog
(over tijd verdelen)