Kefir maken is helemaal niet zo moeilijk, als je weet hoe het moet. Maar zelfs met een duidelijke handleiding, voorbeelden van foto's en filmpjes, ervaringen lezen en horen van anderen, lukte het mij niet.
Hoe kwam dat?
Dat had verschillende oorzaken zoals niet de juiste temperatuur, de verkeerde melk gebruikt, niet lang genoeg gewacht of iets simpels vergeten als suiker toe te voegen. Of ik dacht dat het gelukt was maar het was echt niet te drinken. Want dat speelde ook mee. Ik vond kefir niet lekker. Het is ook niet lekker als het niet gelukt is en naar bedorven melk smaakt of ruikt naar kaasboerderij.
De gedachte dat ik kefir niet lekker vond, bleef maar in mijn hoofd zitten. Terwijl ik wel eens ergens kefir had gedronken die gewoon goed was, maar daar zat dan nét iets doorheen wat ik niet lekker vond. Kom daar maar weer eens van af.
Waarom bleef ik het dan toch proberen? Omdat het zo gezond is!
Wat is kefir eigenlijk?
Er zijn twee soorten: waterkefir en yoghurtkefir. Ik heb het hier over yoghurtkefir.
De naam is afgeleid van keyfir en dat betekent "je goed voelen".
Het is een probioticum. Probiotica (pro=voor en biotica=het leven) betekent dus "voor het leven".
Tel uit je winst!
Even een theoretisch deel maar dan in een verkorte versie:
Kefir is een gefermenteerde drank en wordt gemaakt met behulp van korrels. Deze korrels, waar melkzuurbacteriën in zitten, zetten de lactose die in melk zit om in melkzuur. Je krijgt na het fermenteren een zure yoghurtachtige substantie.
Kefir bevat ongeveer 30 verschillende soorten micro-organismen en is daardoor erg krachtig. Deze probiotische bacteriën hebben een gunstige invloed op je darmflora en je spijsvertering. Het kan ook je verstoorde darmflora herstellen.
Dat was voor mij de belangrijkste reden om het vol te houden. Want die darmen van mij raken nogal snel van slag. Ondanks dat ik heel erg bewust eet en veel dingen niet meer eet waar ik last van krijg. Maar bij het minste of geringste wat ze niet "lusten", is er alweer paniek in de tent. Ik hoop door vanaf nu regelmatig kefir te gebruiken dat mijn darmen daar blij en rustig van worden.
En vraag je je af waarom ik het mijzelf niet makkelijk heb gemaakt door kant en klare kefir in de winkel te kopen?
Ten eerste omdat ik graag moeilijk doe als het ook makkelijk kan.
Maar vooral omdat bij kefir in de winkel vaak gebruik wordt gemaakt van eenvoudig te verwerken bacterieculturen om altijd dezelfde smaak en consistentie te krijgen. Dit heeft absoluut een andere werking op je darmen dan zelfgemaakte kefir.
Nu weet ik tenminste zelf wat er in zit.
Nu weet ik tenminste zelf wat er in zit.
Wil je meer weten over hoe ik de kefir maak of recepten ontvangen waar je het in kunt verwerken? Laat gerust een berichtje achter.
Als je mij volgt via Facebook of Instagram, blijf je automatisch op de hoogte van allerlei informatie over gezonde voeding.