Hoort sporten bij een gezonde leefstijl? | Marianne De EetLijn Coach
Hoort sporten bij een gezonde leefstijl?
(over mijn sportieve verleden)


Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende beweging en de juiste voeding.

Dat schrijf ik altijd in mijn berichten, maar hoe sportief ben ik zelf eigenlijk?
Beweeg ik voldoende? Doe ik aan sport? 
Hier kan ik volmondig 2 keer met nee op antwoorden. Met een kleine kanttekening dat ik in de maanden maart tot en met september wel veel in de tuin werk en dan volop beweeg en sjouw met zakken aarde of kruiwagens compost. Maar ik kom echt niet aan de 10.000 stappen per dag en tuinieren is niet te vergelijken met intensief sporten. De overige maanden ben ik zo mogelijk nog inactiever.

Vind ik dat erg? Ja best wel. Want ik weet dat bewegen goed is. Vooral bewegen in de buitenlucht. En hoe makkelijk is het: ik loop het tuinpad af en ik sta hup in de polder. Wat weerhoudt mij er dan van om het te doen?

Tijd. Ik heb er geen tijd voor. Excuus nummer 1 en nog een slechte ook. Want ik weerleg deze reden bij anderen altijd met: 'je hebt er geen tijd voor óver.'
Dat klopt dus. Ik vind andere dingen leuker of belangrijker.

Excuus nummer 2: ik heb last van mijn rug, voeten, heupen of benen of een combinatie hiervan. Dat is een lastige. Het klopt wel en soms kan ik dan echt niet eens een half uur wandelen zonder dat ik daar weer dagen (nog meer) last van heb. Maar ik weet ook dat er genoeg dagen zijn dat ik wel rustig kan wandelen en het helpt vast als ik dit opbouw en volhoud. Ik hoef niet ineens aan de vierdaagse of de kustmarathon mee te doen maar een rondje door de polder moet haalbaar zijn.

Als kind zat ik ook niet bij een sportvereniging of in ieder geval niet lang. Ik heb een jaar op paardrijden gezeten en héél kort op turnen. Ik vond het leuk om te doen maar door allerlei omstandigheden (onder andere vaak verhuizen) kwam het er niet altijd van.
Sport kijken deed en doe ik wel, vooral voetbal. Hoewel ook al weer minder dan vroeger. Voetballers uit de jaren 80 en 90 ken ik beter dan de huidige spelers.

Ben ik dan gewoon niet sportief of lui? Nee!
Ik heb zelfs een tijd fanatiek aan krachttraining gedaan en dat vond ik super leuk. Door mijn enthousiasme vonden mijn pezen en gewrichten het wat minder leuk en ook mijn rug was er niet zo blij mee. 
Eigenlijk ben ik vooral bang dat ik weer ergens last van krijg. Een tijdje geleden volgde ik een workshop waarvan boksen een onderdeel was. Ik ging heel voorzichtig aan de slag en het leek allemaal goed te gaan. Dat viel mij 100% mee en ik was blij verrast om te ontdekken dat ik meer kon dan ik dacht.
Op het allerlaatst ging het toch nog fout en schoot het in mijn rug. Het zat helemaal vast en daar heb ik de hele zomer last van gehad. Niet echt fijn en praktisch en dat wil ik dus voorkomen.

Het is natuurlijk niet reëel of verstandig om daarom maar zo min mogelijk te bewegen.
Mijn plan is ook om het weer voorzichtig op te bouwen. Te kijken wat ik wél kan en ook het plezier weer terug te krijgen.
Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste. Je leefstijl aanpassen zodat je weer plezier in eten en bewegen krijgt. Dingen doen die je een tijdje niet of nooit hebt kunnen doen. Je grenzen misschien verleggen zodat je jezelf ook beter gaat voelen.
Geest en lichaam zijn met elkaar verbonden. Ik wil jou graag met mijn kennis en eigen ervaring begeleiden om dit weer (opnieuw) te voelen. 

Hoort sporten bij een gezonde leefstijl?
Marianne Gillot
2 september, 2019
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Einde van de zomer
(en een nieuwe start)