Einde van de zomer | Marianne De EetLijn Coach
Einde van de zomer
(en een nieuwe start)

De zomer is voor mij eigenlijk al voorbij vanaf eind juli/begin augustus.

Dat hangt natuurlijk een beetje van het weer af. Vorig jaar met die extreme droogte en aanhoudende hitte, was het al begin juli gedaan.  Je kunt het eigenlijk aflezen aan hoe de tuin er uit ziet.
Behalve dat mijn favoriete planten eind juni wel zijn uitgebloeid, begint ook in juli veel meer werk in de moestuin. Daardoor is er bijvoorbeeld minder tijd over om elke dag uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dit probeer ik wel zoveel mogelijk te doen om een tweede bloei te bevorderen. Gelukkig zijn er ook veel planten die sowieso opnieuw bloeien. De rozen doen het dit jaar bijvoorbeeld heel erg goed.  Doordat er best nog wat regen is gevallen, ziet het er minder triest uit. Vorig jaar had ik zin om alles tot de bodem terug te snoeien. Maar zelfs de Annabellen blijven deze zomer heel lang goed en mooi wit.

In de moestuin is het steeds voller en wordt er bijna dagelijks iets geoogst. Dit moet ook meestal zo snel mogelijk verwerkt worden. Dus de tijd wordt praktisch verdeeld en bonen, tomaten en courgettes hebben hierbij voorrang.
Sorry ooievaarsbekken, jullie moeten het veld ruimen bij 70% uitgebloeide bloemen. Meer kan ik het echt niet aanzien.

De dagelijkse routine van plukken, schoonmaken, afhalen, blancheren, soep maken, pureren en de vriezer vullen is begonnen. En dat vind ik nog leuk ook!
Ok, niet altijd. Soms heb ik ook geen puf om na een dag hard werken 's avonds weer aan de slag te gaan. Maar het is wel héél fijn om uit je eigen tuin te eten. Ook in de winter als de boontjes in de winkel uit Egypte komen. En hoe makkelijk is het om altijd je eigen soep of saus op voorraad te hebben, waarbij je precies weet wat er aan gezonde en onbewerkte spullen in zitten. Dus ik heb het er graag voor over.

Niet alleen bij ons wordt geoogst, maar ook bij de buren. Tegenover ons stond tarwe. Altijd goed voor een schitterend uitzicht.  Maar de tarwe is er al af en de strobalen liggen metershoog opgestapeld in de schuur van de overburen. Straks begint ook de appel- en perenpluk. Bedrijvigheid genoeg hier in de polder!

Vandaar dat het echte zomergevoel bij mij al wat eerder weg is. Ook al zijn de scholen nog niet overal begonnen en zijn of gaan nu veel mensen met vakantie.
Misschien heeft de vakantie ook wel lang genoeg geduurd voor mij. Ben ik gewoon blij als in september echt alles weer van start gaat. Net als vroeger. Toen die zes weken zomervakantie ook niet voorbij leken te gaan en je van ellende weer naar school wilde.

Zelf ga ik ook weer starten, met een lezing. Op 4 september a.s. geeft Nettie Bom opnieuw de lezing over de relatie tussen voeding en gezondheid. Dit keer in Vlissingen, in het kantoor van Zij & ZigZag.
Meer informatie hierover kun je vinden op mijn Facebook pagina.
Wil je er bij zijn? Je kunt je hier inschrijven.
Graag tot 4 september!

Einde van de zomer
Marianne Gillot
15 augustus, 2019
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Kinderen met overgewicht
(over mijn zoete jeugd)