Darmen zijn je tweede brein | Marianne De EetLijn Coach
Darmen zijn je tweede brein
(over  loslaten)

Denken met je darmen

Je darmen worden ook je tweede brein genoemd.  Je kent misschien wel het misselijke gevoel wanneer  je zenuwachtig bent. Ik ken dat in ieder geval maar al te goed. Maar er zijn meer emoties die af te lezen zijn aan je darmen.

Onlangs volgde ik de cursus "Voeding voor brein en darmen". Super interessant en leerzaam. Als ik deze dingen eerder had  geweten, had ik veel klachten en ellende kunnen voorkomen. Gelukkig weet ik het nu en kan ik met mijn kennis andere mensen helpen. 
Een van de laatste sheets ging over de emotionele  klachten je kunt aflezen uit je darmen.  Als er bij een onderzoek op je darmen wordt gedrukt en er is iets niet in orde, dan voelt de arts (of osteopaat in mijn geval) op dat drukpunt weerstand. Bij elk deel van je darmen hoort een bepaalde emotie.

Emoties

Het was voor mij een confronterende sheet. Ik kon alle emoties aanvinken. Wat zegt dat over mij? Ik voelde mij gelijk een emotioneel wrak. Het verklaart wel heel veel.

Als kind had ik al last van obstipatie. Ik kan mij nog zo goed herinneren dat het elke keer een drama was op de wc. Volgens mij was ik 4 jaar toen ik al een laxeermiddel kreeg. Het leek op een stukje chocola en uiteindelijk kreeg ik er diarree van. Maar daarvoor was het alsnog persen geblazen. Van mijn zus hoorde ik jaren later dat ik werd vastgebonden op de po, omdat ik uit angst niet wilde blijven zitten. Dit was ik zelf gelukkig alweer vergeten, maar die angst is altijd gebleven.

Ergens een nachtje blijven slapen of een weekendje weg? Gelijk stress van te voren, want je weet al dat het niet gaat lukken en de dag(en) erna heb je een probleem. Vakantie? Nog erger! Uit voorzorg nam ik laxeermiddelen mee en ik hoopte dat veel olijfolie eten afdoende zou zijn.
Zelfs als mijn dagritme er iets anders uitzag dan anders, kon ik al gestrest zijn. Je moet eerder weg dan je gewend bent, je hebt minder tijd 's ochtends dus dat wordt niets.
Inmiddels heb ik het goed onder controle door de juiste voeding en regelmaat. En als het een keer niet lukt, dan raak ik niet meer in paniek. 

Tip 

Een hele goede tip is om een krukje onder je voeten te zetten waardoor het lijkt alsof je gehurkt zit. Nog meer goede tips over je darmen, voeding en ontlasting kun je vinden in het boek "De Poepdokter. Gezond van mond tot kont" van Nienke Tode-Gottenbos. Behalve leerzaam ook erg leuk om te lezen door haar manier van schrijven. Echt een aanrader!

Loslaten

Het zit natuurlijk niet alleen in je voeding. Een van de emoties die je ziet in de afbeelding, is loslaten. Je ontlasting is ook letterlijk loslaten. Ont-lasting.
Dus het is niet zo gek dat het bij mij problemen oplevert. Krijg je het in je hoofd niet verteerd, dan krijg je het in je maag ook moeilijk verteerd. Alles heeft te maken met de relatie tussen je hersenen en je darmen. Of kan ik juist beter spreken van een onderbuikgevoel? 
Er over schrijven helpt in ieder geval. Net als er over praten met iemand die jou begrijpt. 

Ik ben niet zomaar voedingscoach geworden. En dat het bij mij niet alleen over eten gaat, is duidelijk. Wil jij hier meer over weten? Voel jij de behoefte om hierover te praten? Dan ben je van harte welkom voor een gesprek.
Je kunt je gegevens 
hier achterlaten. Ik help je graag verder. 

Odoo • Tekst en afbeelding
Darmen zijn je tweede brein
Marianne Gillot
31 juli, 2020
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe vaak kies jij voor jezelf?
(over keuzes maken)